Κρυψορχία

  • 08/09/2014

Η κρυψορχία συνίσταται σε 1 ή και 2 όρχεις σε άλλη θέση εκτός της φυσιολογικής στο όσχεο. Πρόκειται για τη πιο συχνή συγγενή πάθηση του ουροποιογεννητικού συστήματος των αγοριών και γίνεται αντιληπτή με τη γέννηση. Πρέπει να διακρίνεται από τον ανελκόμενο όρχι , μια παραλλαγή του φυσιολογικού, σε παιδιά με ιδιαίτερα αυξημένο το αντανακλαστικό του κρεμαστήρα. Η απλή κλινική εξέταση συνήθως αποκαλύπτει την υποδόρια θέση του όρχι με το υπερηχογράφημα να αποτελεί την αμέσως επόμενη διαγνωστική προσπάθεια σε περίπτωση αψηλάφητου όρχι. Αρκετές φορές ο όρχις βρίσκεται πολύ ψηλότερα μέσα στην κοιλιά του παιδιού. Στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις η λαπαροσκόπηση εντοπίζει με αλάνθαστο τρόπο τη θέση του και καθιστά την επέμβαση ευκολότερη. Πολλοί λόγοι επιβάλλουν τη διόρθωση όπως η υπογονιμότητα, η κακοήθης εξαλλαγή, το τραύμα και το κοσμητικό και ψυχολογικό όφελος. 

Περισσότερα


Παιδικές Κήλες

  • 08/09/2014

Πόσο ειδών κήλες βλέπουμε στα παιδιά, ποιες διορθώνονται μόνες τους και ποιές χρειάζονται χειρουργική διόρθωση. Ποιο είναι το διεθνές timing.

Ονομάζουμε κήλη την προβολή ενδοκοιλιακού σπλάγχνου μέσα από κάποιο φυσιολογικό τρήμα της επιφάνειας του σώματος. Οι πιο γνωστές κήλες είναι η βουβωνοκήλη, η υδροκήλη, η ομφαλοκήλη, η επιγαστρική κήλη, η μηροκήλη και η κιρσοκήλη.

Περισσότερα


Τι είναι φίμωση και πως αντιμετωπίζεται

  • 08/09/2014

Τι είναι η φίμωση τι βαλανοποσθικές συμφύσεις και πότε χρειάζεται επέμβαση.

 

Ονομάζουμε πόσθη το μέρος του δέρματος που καλύπτει το πέος του μικρού παιδιού και βάλανο το τελικό τμήμα του πέους με αυτό το ιδιόμορφο σχήμα. Στον πέμπτο μήνα της ενδομήτριας ζωής ο σχηματισμός αυτός του δέρματος που ονομάζουμε πόσθη είναι πλήρης. Καλύπτει τελείως τη βάλανο με την οποία και συμφύεται δηλαδή είναι πολύ καλά κολλημένη. Κάτω από την επίδραση ανδρογόνων σχηματίζονται μικρά κενά διαστήματα μεταξύ της πόσθης και της βαλάνου. Αυτά τα κενά αυξάνουν σε μέγεθος και ενώνονται το ένα με το άλλο, διαχωρίζοντας τελείως την πόσθη από τη βάλανο. Η διαδικασία του διαχωρισμού είναι συνήθως ατελής κατά τη γέννηση και συνεχίζεται μέσα στην παιδική ζωή.

 

 

Περισσότερα