PEG Διαδερμική Ενδοσκοπική Γαστροστομία

  • 14/11/2017

Η Διαδερμική Ενδοσκοπική Γαστροστομία πρέπει να προσφέρεται σε όλα τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και δυσκαταποσία 

Περισσότερα


Υδρονέφρωση λόγω στένωσης της Πυελοουρητηρικής Συμβολής

  • 10/11/2016

Η υδρονέφρωση ( διάταση του νεφρού ) είναι ένα από τα πιο συχνά ευρήματα στον προγεννητικό έλεγχο. Τις περισσότερες φορές ο διαγνωστικός έλεγχος του νεογνού αμέσως μετά την γέννηση με υπερηχογράφημα και αργότερα με κυστεογραφία είναι αρνητικός και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Το συνηθέστερο αίτιο υδρονέφρωσης που παραμένει και μετά την γέννηση είναι η στένωση της ΠυελοΟυρητηρικής Συμβολής. Πρόκειται για το σημείο που η πύελος του νεφρού μεταπίπτει στον ουρητήρα και φυσιολογικά είναι ένα από τα στενότερα σημεία διέλευσης των ούρων. Η παθολογική αυτή στένωση πολλές φορές προκαλεί σχεδόν τέλεια απόφραξη της παροχέτευσης των ούρων με δυσάρεστες συνέπειες στη λειτουργία του νεφρού. Στην απόφαση της χειρουργικής επέμβασης θα μας βοηθήσουν διάφορες παράμετροι όπως η μέτρηση με υπερηχογράφημα της προσθιοπίσθιας διαμέτρου της νεφρικής πυέλου, το πάχος του νεφρικού παρεγχύματος, η διαφορική νεφρική συμμετοχή και οι ειδικές καμπύλες του νεφρογράμματος MAG3. Αναλυτικότερα, συνήθη νεφρογραφικά κριτήρια χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν μια επίπεδη ή ανερχόμενη καμπύλη κάθαρσης με χρόνο Τ 1/2 μεγαλύτερου των 20', διαφορική λειτουργία μικρότερη του 40% και παρεγχυματική λέπτυνση με ή χωρίς αντισταθμιστική ετερόπλευρη υπερτροφία.

Περισσότερα


Επίδεση του πέους με αφρό σιλικόνης Cavi Care μετά από διόρθωση υποσπαδία

  • 21/10/2015

Επίδεση του πέους με αφρό σιλικόνης Cavi Care μετά από διόρθωση υποσπαδία

Η επίδεση που ακολουθεί τη διόρθωση του υποσπαδία είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα με ένα πλήθος τεχνικών που έχουν περιγραφεί. Ορισμένοι συμπεραίνουν ότι δεν χρειάζεται καμμία επίδεση ενώ άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει πρωτότυπες μεθόδους. Πιστεύω ότι η επίδεση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του μετεγχειρητικού οιδήματος, την πρόληψη του αιματώματος που προδιαθέτει σε λοίμωξη και σαν ένας φραγμός από την γύρω περιοχή. Νέες μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και βρέθηκαν κατάλληλες όπως polyurethrane bio occlusive foil, Cavi care, SANAV, glove-finger, Fibrin seal (Tisseal), Melolin. Ο αφρός σιλικόνης Cavi Care βρέθηκε δραστικός στον περιορισμό του οιδήματος, τον σχηματισμό αιματώματος και τη σταθεροποίηση με εύκολη αφαίρεση.

Περισσότερα


Όχι στις ενέσεις τεστοστερόνης στον υποσπαδία

  • 18/02/2015

Αγαπητές μητέρες

Σαν ειδικός υποσπαδιολόγος έχω το καθήκον της σωστής ενημέρωσης των οικογενειών με παιδιά με υποσπαδία.

Οι ενέσεις τεστοστερόνης έχουν μια σημαντική παρενέργεια που αφορά την ανάπτυξη σε ύψος του παιδιού

Περισσότερα


Παιδοχειρουργική έτσι απλά

  • 27/11/2014

Η παιδοχειρουργική εξελίχθηκε σαν ειδικότητα τα τελευταία 60 χρόνια αφού έγινε κατανοητή η διαφορά μεταξύ παιδιών και ενηλίκων όσον αφορά την ανατομία, τη φυσιολογία και το συναίσθημα. Η ειδικότητα της παιδοχειρουργικής αγκαλιάζει ένα μεγάλο φάσμα συστημάτων και οργάνων και είναι η μόνη ειδικότητα η οποία καθορίζεται από την ηλικία του ασθενή καθώς και από την πάθηση. Η παιδοχειρουργική αποτελείται από την ειδική παιδοχειρουργική, τη γενική παιδοχειρουργική και την παιδιατρική ουρολογία. 

Περισσότερα


Υποσπαδίας συμβουλές

  • 08/09/2014

Η επέμβαση του υποσπαδία γίνεται πλέον και στην Ελλάδα, όπως στο εξωτερικό, σε ημερήσια νοσηλεία, χωρίς πολύωρη παραμονή στο νοσοκομείο. 

Περισσότερα


Ypospadias.parents

  • 08/09/2014

Κατʼ αρχάς, σαν νέο μέλος της κοινότητας, θα ήθελα να χαιρετήσω όλα τα μέλη και να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται από οποιοδήποτε πόστο, ώστε να υπάρχει αυτό το πολύ χρήσιμο site για εμάς τους γονείς και να μπορούμε να ανταλλάσουμε απόψεις και εμπειρίες για τα πολυτιμότερα δώρα της ζωής μας, τα υπέροχα αγγελούδια μας!
Έπειτα από αυτή την εισαγωγή μου θα ήθελα κι εγώ να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία που ζήσαμε εγώ και η σύζυγος μου όταν μάθαμε πως ο μικρός μας θησαυρός είχε βαλανικό υποσπαδία, ίσως έτσι, με τη δικιά μας εμπειρία βρουν κάποια απάντηση πολλοί γονείς που το αγοράκι τους έχει το ίδιο πρόβλημα με αυτό που είχε το δικό μας παιδί.
Τι είναι βαλανικός υποσπαδίας, είναι κάτι σοβαρό, πως δημιουργήθηκε, πως μπορεί να διορθωθεί;

 

Περισσότερα


Γιατρέ το μωρό έβγαλε ένα πρήξιμο χαμηλά

  • 08/09/2014

Γιατρέ το μωρό έβγαλε ένα πρήξιμο χαμηλά

 

Αυτή είναι η πιο συχνή παρατήρηση των γονιών όταν απευθύνονται στον Παιδοχειρουργό.

Συνήθως οι μητέρες είναι οι πρώτες που το παρατηρούν στο παιδί τους καθώς το αλλάζουν πάνα ή στο καθημερινό τους μπάνιο.

Το πρήξιμο αυτό είναι μια κήλη και είναι απαραίτητη η ιατρική εξέταση.

Περισσότερα


Σώστε τη φυσιολογική παιδική πόσθη

  • 08/09/2014

Σώστε την φυσιολογική παιδική πόσθη*

 

Γιάννης Μαρινόπουλος, Παιδοχειρουργός

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων

 

Αν εξαιρέσουμε τους θρησκευτικούς λόγους οι πιο συνήθεις ενδείξεις για περιτομή στην σύγχρονη χειρουργική πρακτική πιστεύεται ότι είναι η φίμωση, το φαινόμενο ballooning κατά την ούρηση και οι βαλανοποσθίτιδες. Παρά την αποδοχή από πολλούς αυτών των ενδείξεων αν μελετήσουμε προσεκτικά την εμβρυολογία, την διάπλαση και την παθολογία της ακροποσθίας θα καταλάβουμε ότι οι ενδείξεις αυτές έχουν αμφίβολη αξία.

 

 

Περισσότερα