Επίδεση του πέους με αφρό σιλικόνης Cavi Care μετά από διόρθωση υποσπαδία

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015
Επίδεση του πέους με αφρό σιλικόνης Cavi Care μετά από διόρθωση υποσπαδία

Επίδεση του πέους με αφρό σιλικόνης Cavi Care μετά από διόρθωση υποσπαδία

Η επίδεση που ακολουθεί τη διόρθωση του υποσπαδία είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα με ένα πλήθος τεχνικών που έχουν περιγραφεί. Ορισμένοι συμπεραίνουν ότι δεν χρειάζεται καμμία επίδεση ενώ άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει πρωτότυπες μεθόδους. Πιστεύω ότι η επίδεση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του μετεγχειρητικού οιδήματος, την πρόληψη του αιματώματος που προδιαθέτει σε λοίμωξη και σαν ένας φραγμός από την γύρω περιοχή. Νέες μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και βρέθηκαν κατάλληλες όπως polyurethrane bio occlusive foil, Cavi care, SANAV, glove-finger, Fibrin seal (Tisseal), Melolin. Ο αφρός σιλικόνης Cavi Care βρέθηκε δραστικός στον περιορισμό του οιδήματος, τον σχηματισμό αιματώματος και τη σταθεροποίηση με εύκολη αφαίρεση.

Η ιδανική επίδεση του υποσπαδία πρέπει να : (1) Είναι εύκολη στην εφαρμογή και την αφαίρεση. (2) Υποστηρίζει ομοιόμορφα το πέος για την μείωση του οιδήματος και τη γρήγορη στερέωση των επιπέδων των ιστών (3) Επιτρέπει εύκολη επισκόπηση και έγκαιρη αναγνώριση των επιπλοκών (4) Παραμένει στην θέση της μέχρι την επούλωση του τραύματος.

Το υλικό πρέπει να παρουσιάζει φυσικά χαρακτηριστικά που να περιλαμβάνουν ελαστικότητα και αντίσταση και να προσκολλάται σφιχτά στην επιφάνεια των ιστών.

 

Η ιδιαίτερα νωρίς αφαίρεση της επίδεσης δεν φαίνεται σωστή, αφού η ανάπτυξη οιδήματος θα αυξήσει την τάση της γραμμής συρραφής και θα οδηγήσει σε πιθανή διάσπαση της.

Η επίδεση πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν καθαρή και στεγνή μέχρι να αφαιρεθεί στο ιατρείο.

Εάν  η επίδεση χαλαρώσει γύρω από την περιοχή του οσχέου τότε δεν θα υποστηρίζει άλλο πια το πέος το οποίο με την αλλαγή της θέσης του θα μεταφέρει πίεση μέσω του stent στην ουρήθρα, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε.

 

Το  Cavi Care παρουσιάζει το μεγάλο πλεονέκτημα να διατηρεί το οίδημα του πέους στο ελάχιστο χάρη στην ομοιόμορφη εφαρμογή πίεσης και κατά συνέπεια τη γρήγορη στερέωση των ιστικών στρωμάτων. Κρατάει τα χέρια του παιδιού και τα βακτηρίδια μακριά από το τραύμα και επιτρέπει τη γρήγορη κινητοποίηση του παιδιού. Παρέχει στήριξη του καθετήρα και διατηρεί το πέος ευθύ και σε ελαφρά τάση. Τέλος απορροφά εκκρίσεις χωρίς να επιτρέπει τη διαβροχή του τραύματος.

Οι γονείς και το νοσηλευτικό προσωπικό το βρίσκουν ικανοποιητικό και η εντύπωσή μου είναι ότι τα παιδιά έχουν λιγότερο πόνο πιθανώς λόγω της έλλειψης οιδήματος και τη γενική σταθεροποίηση του πέους.

 

Μοναδικό μειονέκτημα είναι η αδυναμία επισκόπησης του τραύματος στη διάρκεια των πρώτων μετεγχειρητικών ημερών αλλά αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα σύμφωνα με την εμπειρία μου.

 

Αφού αφαιρεθεί την 3η-4η ημέρα οι γονείς πρέπει να ελέγχουν:

 

  • Ότι το πέος του γιού τους επουλώνεται καλά
  • Ότι το οίδημα και η μελανιά υποχωρεί
  • Ότι τα ράμματα επουλώνονται
  • Ότι δεν υπάρχουν σημάδια συριγγίου όπως ορατή δεύτερη τρυπούλα με διαρροή ούρων
  • Ότι η ουρήθρα στην κορυφή του πέους δεν στενεύει σιγά σιγά. Αυτό διακρίνεται με λεπτό κύμα ούρησης, τη δυσκολία του παιδιού να ουρήσει και τον μεγαλύτερο χρόνο που χρειάζονται οι πάνες να γεμίσουν

 

Μην επιτρέπετε στο παιδί να ανεβαίνει σε ποδηλατάκια και αλογάκια για ένα μήνα.

Παρακαλώ να μην βρέχετε την επίδεση όλες τις ημέρες που βρίσκεται στη θέση της.

Μετά την αφαίρεση του ειδικού αφρού επίδεσης μπορείτε να κάνετε απλό ντούζ καθημερινά στο παιδί.

Αποφύγετε να βάζετε το παιδί στη μπανιέρα για ένα μήνα μετά την επέμβαση.