Συμβουλές

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014
Συμβουλές

Ο Snodgrass περιέγραψε τη παγκοσμίως γνωστή τεχνική ΤΙΡ ( Tubularised Incised Plate ) που απλοποίησε την απόφαση για επιλογή τεχνικής αφού μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις μορφές. Στον Bracka οφείλουμε την τεχνική των 2 σταδίων για δύσκολους οσχεοπεικούς με χορδή και για ουλοποιημένα όργανα από αποτυχημένες προσπάθειες. Ο Perovic υπήρξε πραγματικά ένας αληθινός δάσκαλος στη σχολή του Βελιγραδίου που μας χάρισε τη λύση για τα ενοχλητικά συρίγγια με το επιπλέον στρώμα δαρτού χιτώνα που εφάρμοσε. Όλοι τους βέβαια ταξίδευαν για να διδάξουν και να προάγουν την επιστήμη μας. Γνώριζαν φυσικά ότι η μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι εξίσου σημαντική με τον χειρουργικό χρόνο. Έτσι ουδέποτε συνέστησαν ούτε εφάρμοσαν τη χειρουργική του ταξιδιώτη σεβόμενοι τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. Γιατί όπως πολύ σωστά λέει ο λαός μας ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια. Είναι να μη γίνει το κακό. Μετά είναι πολύ αργά. Τους δασκάλους αυτούς τιμάμε όλοι οι χειρουργοί υποσπαδία και τις αλάθητες τεχνικές τους αναπαράγουμε καθημερινά με επιτυχία. Επιλέγετε με προσοχή το γιατρό σας μέσα από ασφαλείς διαύλους όπως ο παιδίατρός σας διότι αυτός γνωρίζει καλύτερα απ'όλους την επιτυχία των χειρουργών. Η πάθηση του υποσπαδία αφορά το κατεξοχήν ιδιωτικό σημείο του σώματος του παιδιού και δεν αναφέρεται ανοιχτά στη γειτονιά ή την κοινότητα. Έτσι πολλοί γονείς απευθύνονται σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης για πληροφορίες. Πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός διότι η ανωνυμία ευνοεί την εξαπάτηση και εκμετάλλευση. Ο Γιατρός σας θα είναι πάντα κοντά σας στο θεραπευτικό αυτό ταξίδι που για τους περισσότερους ευτυχώς είναι σύντομο. Οι λιγοστοί που χρειάζονται να διανύσουν ακόμη κι άλλο ανακουφίζονται με τη παρουσία του χειρουργού τους γνωρίζοντας ότι σε κάθε στιγμή θα τρέξει να τους βοηθήσει.

 

Αγαπητές Μητέρες

Η επέμβαση του υποσπαδία γίνεται πλέον και στην Ελλάδα όπως στο εξωτερικό σε ημερήσια νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν θα παραμείνει στην κλινική περισσότερο από 4-6 ώρες συμπεριλαμβανομένου του χειρουργικού χρόνου.
Είναι απαραίτητο να έχει ακόμη πάνες ώστε εάν χρειαστεί να τοποθετηθεί καθετήρας στο τέλος της επέμβασης αυτός να στάζει στο πάμπερς.
Έτσι η φροντίδα του μικρού γίνεται ακόμη ευκολότερη μιας και το καλύτερο περιβάλλον για να αναρρώσει είναι το ίδιο του το σπίτι.

 

Αγαπητές μητέρες

Η καινούργια μέθοδος ημερήσιας νοσηλείας χρησιμοποιείται στην Αγγλία τα τελευταία 15 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Τα πλεονεκτήματα είναι η γρήγορη επιστροφή στο σπίτι, η μικρή παραμονή στο νοσοκομείο/κλινική με αποτέλεσμα μικρότερες πιθανότητες λοίμωξης και μετεγχειρητικού πυρετού, η κινητοποίηση του μικρού και άρα γρηγορότερη επούλωση και η μικρότερη ψυχολογική επιβάρυνση από τη διανυκτέρευση σε ένα νοσοκομείο μας που δοκιμάζει ακόμη και ενήλικες με σιδερένια θέληση.

Το 2ο σκέλος της μεθόδου είναι η δοκιμασμένη τεχνική Snodgrass που δίνει στο παιδί μια κορυφαία και οβελιαία σχισμοειδή ουρήθρα με ανατομικά φυσιολογική βάλανο και μικρά ποσοστά συρριγίων.

Τελευταίο σημαντικό σκέλος είναι η μετεγχειρητική επίδεση του χειρουργημένου πέους με ειδικό ιατρικό αφρό πολυουρεθάνης που περιβάλλει, συμπιέζει ελαφρά και αιμοστατικά και απαλύνει από τον πόνο. Είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία προτιμούν τις φθηνές γάζες για επίδεση και όχι την τελευταία λέξη της τεχνολογίας λόγω κόστους.

 

Η επέμβαση του βαλανικού ,στεφανιαίου και πεικού υποσπαδία γίνεται σε ημερήσια βάση και το παιδί επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του με την ειδική επίδεση από ιατρικό αφρό πολυουρεθάνης και τον καθετήρα σιτίσεως να στάζει στο pamper του. Το παιδί παίρνει κατάλληλα αντιβιοτικά και παυσίπονα σιροπάκια καθώς και ένα ειδικό σπασμολυτικό της ουροδόχου κύστης ώστε να μην ενοχλείται από την παρουσία του καθετήρα.
Η επίδεση αφαιρείται 5-7 μέρες μετά στο ιατρείο πανεύκολα.
Τα αποτελέσματα με την μέθοδο Snodgrass που εφαρμόζουν σχεδόν όλοι οι παιδοχειρουργοί στον κόσμο έχει εκπληκτικά αποτελέσματα όχι μόνο λειτουργικά αλλά και κοσμητικά. Το ανακατασκευασμένο πέος είναι καλαίσθητο, χωρίς ουλές, συμμετρικό και ευθύ με φυσιολογική ικανότητα στύσης. Η συχνότητα συριγγίων είναι μόνο 2%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειών που με εμπιστεύονται είναι μέσες οικογένειες και το κόστος της επέμβασης καλύπτεται από τα περισσότερα ταμεία.

 

Πράγματι η κατάλληλη ηλικία για διόρθωση του υποσπαδία είναι μεταξύ 6-12 μηνών. Μελέτες δείχνουν ότι αποτελεί ένα μοναδικό παράθυρο κατά το οποίο το παιδί δεν αντιλαμβάνεται την ενασχόληση με τα γεννητικά του όργανα και τον αποχωρισμό από τη μητέρα. Σαν αποτέλεσμα και πάντα σε συνδυασμό με μια επιτυχημένη 1η και μοναδική επέμβαση το παιδί αναπτύσσει φυσιολογική σεξουαλικότητα χωρίς μελλοντικά άγχη και νευρώσεις. Παράλληλα η μικρή ηλικία κάνει ευκολότερη την περιποίηση του παιδιού και την εφαρμογή της ειδικής επίδεσης με αφρό πολυουρεθάνης που επιτρέπει την επιστροφή του παιδιού στο σπίτι του την ίδια μέρα όπως περιγράφω σε προηγούμενες σελίδες και ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός μητέρων μπορούν να βεβαιώσουν. Μεταδώστε παρακαλώ το μήνυμα. Ο υποσπαδίας διορθώνεται σε ημερήσια νοσηλεία.

Παρακολουθήστε τη ζωντανή εκπομπή "Πάνω απ'όλα η Υγεία" με θέμα τη χειρουργική του υποσπαδία στο http://alldoctorsmess.blogspot.com/2010/03/3.html.
Τώρα και στην Αθήνα!

 

Η συχνότητα των επιπλοκών συριγγίου κυμαίνεται με τη σύγχρονη τεχνική στο 2%. Οι στενώσεις ουρήθρας ήταν συχνές στο παρελθόν και αφορούσαν το σημείο της αναστόμωσης μετά από χρήση σωληνωτού αγγειούμενου κρημνού ή και ελεύθερου μοσχεύματος από στοματικό βλεννογόνο. Η προσεκτική τεχνική με έλεγχο και διαθερμοπηξία των μικροσκοπικών αγγείων σε συνδυασμό με την ελαφρά πιεστική και αιμοστατική επίδεση με αφρό πολυουρεθάνης μηδενίζει την μετεγχειρητική επιπλοκή της αιμορραγίας. Η στροφική ανωμαλία κατά την οποία η μετεγχειρητική ουλή του δέρματος στην κοιλιακή επιφάνεια του πέους οδηγεί σε στροφή κατά τον επιμήκη άξονα του πέους είναι συχνότερη σε πιο απλούς βαλανικούς υποσπαδίες όπου διατηρούμε ολόκληρη την ακροποσθία. Η κατασκευή μιας ευρείας ουρήθρας γύρω από καθετήρα 8-10Fr επιτρέπει η ούρηση να γίνεται ανεμπόδιστα και να διατηρείται η διόρθωση. Σε αντίθετη περίπτωση η διάσπαση του τραύματος είναι θέμα χρόνου και παρατηρείται την πρώτη βδομάδα μετεγχειρητικά. Ο σεβασμός των ιστών με προσεκτικό χειρισμό τους, η χρήση οπτικής μεγέθυνσης-χειρουργικά γυαλιά κορυφαίας εταιρείας για την τοποθέτηση μικροσκοπικών ραμμάτων, ο αιμοστατικός έλεγχος, η τοποθέτηση πολλών στρωμάτων ιστών, η απαραίτητη ακινητοποίηση με νάρθηκα αφρού καθώς και η εκτροπή ούρων για την προστασία της γραμμής συρραφής είναι λίγα από τα μυστικά που εξασφαλίζουν καλά αποτελέσματα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αφοσίωση του χειρουργού στη συγκεκριμένη πάθηση που αποτελεί από μόνη της ξεχωριστή υποειδικότητα υποσπαδιολογίας. Η γνώση των επιπλοκών και μεθόδων αντιμετώπισης είναι μια από τις δεξιότητες που έρχονται με την εμπειρία και το πλήθος των περιστατικών. Η συγκίνηση του χειρουργού όπως και της οικογένειας είναι μεγάλη μετά την αφαίρεση της επίδεσης 7 μέρες αργότερα όταν διαπιστώνουν την άριστη επούλωση. Η ανοχή της οικογένειας για την μέθοδο ημερήσιας νοσηλείας διευκολύνει την απόφαση για μικροδιορθωτικές επανεγχειρήσεις σε περιπτώσεις συριγγίου. Τέλος ας με συγχωρέσουν οι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού οικογένειες που πριν από πολλά χρόνια δεν κατόρθωσα να αποκαταστήσω πλήρως. Υπόσχομαι να συνεχίσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για την διόρθωση αυτής της ιδιόμορφης συγγενούς ανωμαλίας των γεννητικών οργάνων των μικρών αγοριών.

 

Μητέρες με ρωτούν συνέχεια πως πρέπει να είναι μετά την επέμβαση η νέα ουρήθρα και η βάλανος. Αφού πήρα την απαραίτητη συγκατάθεση δημοσίευσα στο blog μου 2 φωτογραφίες από το προσωπικό μου αρχείο τις οποίες, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να επισκεφθείτε στο http://alldoctorsmess.blogspot.com/2...g-post_28.html. Η ουρήθρα πρέπει να έχει οβελιαία φορά, να είναι σχισμοειδής, να βρίσκεται στην κορυφή μιας καλοσχηματισμένης βαλάνου και να ευθυγραμμίζεται με τη μέση ραφή του οσχέου. Η περιτομή πρέπει να είναι καλαίσθητη με όσο το δυνατόν λιγότερα ίχνη ραμμάτων. Αυτά μπορεί να προσφέρει η ατελής χειρουργική επιστήμη.

 

Ο βαλανικός υποσπαδίας είναι η πιο αθώα μορφή παρόλα αυτά συνοδεύεται από μικροσκοπικό έξω στόμιο ουρήθρας και συνήθως υποσπαδιακή ακροποσθία. Είναι απαραίτητη η διόρθωση του λόγω του στενωτικού στομίου και της δύσμορφης πόσθης.
Ακολουθεί σε βαρύτητα ο υποβαλανικός ή υποσπαδίας της στεφανιαίας αύλακας φωτογραφία του οποίου μπορείτε να δείτε στο http://alldoctorsmess.blogspot.com/2...g-post_28.html
Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή και 7 στα 10 αγόρια με υποσπαδία παρουσιάζουν αυτή τη μορφή.
Σπανιότερες, ευτυχώς λόγω της δυσκολίας αποκατάστασης, είναι τέλος οι μορφές του υποσπαδία με το στόμιο της ουρήθρας κατά μήκος του σώματος του πέους-πεικός υποσπαδίας και στη συμβολή πέους οσχέου-οσχεοπεικός.

 

Η χειρουργική του υποσπαδία πέρασε ήδη το κατώφλι της απλής αποκατάστασης της ουρήθρας που οι νέες τεχνικές εγγυώνται με μεγάλη επιτυχία. Στόχος πλέον είναι μια φυσιολογική κωνική βάλανος με οβελιαία ουρήθρα και σε περιπτώσεις όπου είναι δυνατόν αποκατάσταση της ακροποσθίας με ειδική πλαστική. Έτσι δεν είναι λίγες οι οικογένειες που ζητούν επίμονα την τέλεια εικόνα ιδιαίτερα σε βαλανικούς τύπους όπου η ακροποσθία μπορεί να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί πλήρως καλύπτοντας τη βάλανο σε όλη την επιφάνειά της. Σε στεφανιαίους και πεικούς η πλεονάζουσα ραχιαία ακροποσθία ( preputial hood ) που κρύβει από κάτω ένα πολύτιμο στρώμα δαρτού χιτώνα ιδανικό για επικάλυψη των γραμμών συρραφής και αποφυγή συριγγίων θυσιάζεται για το σκοπό της επιτυχίας με την πρώτη φορά και το πέος παρουσιάζεται περιτομημένο. Φυσικά όλα αυτά ακολουθούνε μετά από ενήμερη συγκατάθεση της οικογένειας και λεπτομερή περιγραφή της χειρουργικής τεχνικής με εικόνες και σχήματα.http://alldoctorsmess.blogspot.com/2...g-post_10.html

 

Υποσπαδίας-Ειδικές συμβουλές για νέους γονείς


Ο υποσπαδίας είναι συγγενής πάθηση στην οποία παρατηρείται ατελής σωληνοποίηση της ουρήθρας. Κατά συνέπεια το έξω στόμιο της δεν βρίσκεται στην κορυφή της βαλάνου αλλά σε άλλη θέση και πάντα στην ευθεία μέση γραμμή που ενώνει τη βάλανο με τη ρίζα του πέους. Ανάλογα με τη θέση της ουρήθρας χαρακτηρίζεται ως βαλανικός, βαλανοπεικός ή στεφανιαίος, άνω μέσος και κάτω πεικός, οσχεοπεικός, περινεικός. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά βαλανοπεικές και βαλανικές μορφές. Η οσχεοπεική κατηγορία είναι από τις λιγότερο συνήθεις κάτω του 10%. Πρέπει να δίνεται η ίδια σημαντική προσοχή στην αποκατάσταση κάθε μορφής διότι όλες οι περιπτώσεις είναι ξεχωριστές. Ένα συνηθισμένο λάθος παρατηρείται στην αντιμετώπιση βαλανικών υποσπαδιών που η λαική ετυμηγορία θεωρεί εύκολη περίπτωση. Συχνά η ουρήθρα είναι υμενώδης χωρίς αρκετή στήριξη από τη σπογγώδη μοίρα πράγμα που αυτομάτως καθιστά την μορφή αυτή βαλανοπεική στα άπειρα χέρια. Η συνηθέστερη σε ποσοστό 70 % μορφή, αυτή του βαλανοπεικού ή στεφανιαίου υποσπαδία, που παρατηρούμε σχεδόν στα περισσότερα παιδιά διορθώνεται με μεγάλη επιτυχία πια χάρη στην νέα τεχνική Snodgrass-TIP. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται και στις σπανιότερες χαμηλότερες μορφές με την παρεμβολή ενός πρώτου χειρουργικού σταδίου τοποθέτησης μοσχεύματος για την διόρθωση της κάμψης και την αντικατάσταση των ιστών με υγιείς ανάλογης σύστασης που θα σχηματίσουν τη νέα ουρήθρα κατά Snodgrass στη δεύτερη και τελική επέμβαση. Το συχνότερο μετεγχειρητικό πρόβλημα είναι το συρίγγιο από το οποίο το κύμα των ούρων διαφεύγει σε ποσότητα ανάλογη του μεγέθους της οπής. Η πρόληψη είναι η λύση στην περίπτωση των συριγγίων και είναι δυνατή με τη χρησιμοποίηση περισσότερων του ενός καλά αγγειούμενων στρωμάτων, υποβλεννογόνιων ραφών, σεβασμού των ιστών, ακριβούς αιμόστασης, καλής επίδεσης και εκτροπής των ούρων με καθετήρα. Όσοι επιθυμούν μπορούν να βρούν αθροισμένες εμπεριστατωμένες πληροφορίες στο http://alldoctorsmess.blogspot.com/s...AF%CE%B1%CF%82

 

 

Υποσπαδίας και συρίγγια


Ένα αρκετά συνηθισμένο με βάση τις στατιστικές μελέτες πρόβλημα σε μια επέμβαση υποσπαδία είναι η δημιουργία συριγγίου. Συχνά αποτελεί μια μικροσκοπική οπή κατά μήκος της ανακατασκευασμένης ουρήθρας μέσα από την οποία λίγες σταγόνες ούρων διαφεύγουν. Άλλοτε η οπή είναι σημαντικά μεγαλύτερη και επιτρέπει την δίοδο ολόκληρης ξεχωριστής δέσμης ούρων και τότε περισσότερο μιλάμε για διάσπαση της γραμμής συρραφής. Τα αίτια του προβλήματος εντοπίζονται στην πτωχή τεχνική χωρίς αρκετά στρώματα καλά αγγειούμενων ιστών που προστατεύουν τη ραφή, σε στένωση της περιφερικής ουρήθρας και ανάπτυξη πιέσεων με εκτόνωση ούρων μέσω των ραμμάτων, σε ακατάλληλα χοντρά ράμματα, μόλυνση ή δημιουργία τοπικού μετεγχειρητικού αιματώματος που δεν ευνοεί την επούλωση, σε διαβροχή του τραύματος από ούρα λόγω μη εκτροπής των ούρων με καθετήρα.Εμφανίζονται και γίνονται αντιληπτά γρήγορα τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες. Μεγάλη σημασία στην επιτυχή αντιμετώπιση τους είναι η αναγνώριση της περιφερικής στένωσης της ουρήθρας και η διαστολή υπό αναισθησία. Πολύ συχνά είναι το μόνο που χρειάζεται διότι τα ούρα προτιμούν την οδό ελάχιστης αντίστασης και όχι αυτή του μικρού και στενού συριγγίου με αποτέλεσμα το τελευταίο να κλείνει αυτόματα. Όταν η διαφυγή δεν βελτιώνεται με τα παραπάνω τότε η χειρουργική διόρθωση πρέπει να γίνει μετά από διάστημα 6 μηνών ώστε οι γύρω ιστοί να έχουν επουλωθεί και να έχουν ικανοποιητική αιμάτωση για τη νέα επουλωτική διαδικασία. Πολυάριθμες τεχνικές έχουν περιγραφεί και η κάθε μία αντανακλά τη φαντασία του χειρουργού αλλά και την ανάγκη επικάλυψης με περισσότερα του ενός στρώματα ιστών ώστε να αποφευχθεί ένα νέο συρίγγιο οι πιθανότητες του οποίου πλέον είναι διπλάσιες. Συχνά η νέα οπή έχει τέτοιο μέγεθος και γειτονεύει με το έξω στόμιο της ουρήθρας τόσο ώστε κάθε προσπάθεια απλής σύγκλεισης της είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μια νέα ουρηθροπλαστική διάσωσης κατά Mathieu ή Snodgrass είναι απαραίτητη για να κλείσει το θέμα. Νέοι χειρουργοί υποσπαδία τολμούν αλλά αποτυγχάνουν τις περισσότερες φορές μη γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της επιπλοκής οδηγώντας οικογένειες σε διαδοχικά χειρουργεία. Η εμπειρία του χειρουργού διακρίνεται στην σωστή αντιμετώπιση των επιπλοκών.

 

 

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις ιδιαίτερα μικρού πέους και μάλιστα σε οσχεοπεικούς υποσπαδίες όπου κρίνεται υποστηρικτική η χορήγηση τεστοστερόνης σε μορφή κρέμας ή ενδομυικής ενέσεως για την παροδική αύξηση του μεγέθους του οργάνου είναι σωστό να ενημερώνεται η οικογένεια για την επιλογή αυτή και τις πιθανές προσωρινές ή μελλοντικές επιπλοκές.

Έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια αμφιβολίες για τη χρήση τεστοστερόνης στην τρυφερή αυτή ηλικία. Η παροδική αύξηση του μεγέθους μπορεί να βοηθάει τη χειρουργική τεχνική αλλά οδηγεί σε αύξηση της αιμάτωσης και προβλήματα αιμορραγίας. Παράλληλα η αύξηση αυτή οδηγεί σε έλλειψη δέρματος και δυσκολίες στην κάλυψη. Παροδικές θεωρούνται οι επιπλοκές της τρίχωσης και της ακμής. Η επίδραση στις επιφύσεις των οστών που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη σε ύψος είναι από τις πιο ανησυχητικές διότι είναι πιθανή η επιτάχυνση σε μικρή ηλικία που θα οδηγήσει τελικά σε μικρότερο ύψος του στόχου που κάθε παιδί θα επιτύχει.

Μελέτες όπως η http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7148144 είναι ενδεικτική του πιθανού κινδύνου.

Η χρήση κατάλληλων χειρουργικών γυαλιών μεγέθυνσης 2.5Χ κάνει αχρείαστη τη εφαρμογή τεστοστερόνης αδιακρίτως σε κάθε υποσπαδία.

Η οικογένεια έχει δικαίωμα ενημέρωσης για τα πιθανά προβλήματα μετά από τη χορήγηση τεστοστερόνης σε μια ηλικία που η φυσιολογία το απαγορεύει και να της επιτραπεί να συγκαταθέσει ή όχι σε αυτήν.

 

Micropenis


Τα κριτήρια του μικρού πέους τίθενται με τη μέτρηση του πέους σε χάλαση και σε μέτρια έλξη από την ηβική σύμφυση έως την κορυφή της βαλάνου. Είναι απαραίτητο το πέος να είναι ευθύ και να μην παρουσιάζει χορδή-κάμψη όπως σε ορισμένες μορφές υποσπαδία. Η μέτρηση συγκρίνεται με τις καμπύλες του πληθυσμού. Σε περίπτωση που βρίσκεται χαμηλότερα από -2.5 SD σταθερές αποκλίσεις τότε ταξινομείται ως micropenis. Ο ενδοκρινολογικός έλεγχος στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητος για τη διερεύνηση του υπογοναδισμού και η ορμονική θεραπεία χρήσιμη. Για όλα τα παραπάνω είναι σύμφωνη όλη η επιστημονική κοινότητα.

Στην περίπτωση του υποσπαδία 8 στα 10 αγόρια παρουσιάζουν βαλανική, στεφανιαία ή πεική μορφή και το μέγεθος βρίσκεται στα φυσιολογικά όρια. Η επέμβαση κατά γενική ομολογία επιτυγχάνεται σε 1 στάδιο με τη χρήση κατάλληλης τεχνικής και χειρουργικών μεγεθυντικών γυαλιών. Η προεγχειρητική ορμονική θεραπεία είναι αχρείαστη, δεν είναι κλινικά εμπεριστατωμένη για την περίπτωση του υποσπαδία και πολλές μελέτες εκφράζουν αμφιβολίες για τα πλεονεκτήματα.

Στις σπάνιες περιπτώσεις του οσχεικού υποσπαδία με χορδή όπου το πέος δείχνει μικρό η ορμονική προετοιμασία έχει πλεονεκτήματα και εφαρμόζεται με τη μορφή κρέμας καθημερινά ώστε να είναι δυνατή η διακοπή της εάν το μέγεθος αυξηθεί ικανοποιητικά ή ανησυχητικές παρενέργειες εμφανισθούν. Άλλωστε συχνά στη διάρκεια της επέμβασης μόλις ελευθερωθεί το σώμα του πέους από την καθηλωτική χορδή παρουσιάζεται ευθύ και ικανού μήκους.

Θα ήταν χρήσιμες κλινικές μελέτες και μόνο αφού αποτελέσει εμπεριστατωμένη πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί και στη κατηγορία του υποσπαδία.
Αυτό που καθιστά ασυγχώρητη πρακτική είναι η σιωπή γύρω από τους προβληματισμούς της χορήγησης τεστοστερόνης στη βρεφική ηλικία, η χρήση της σαν ρουτίνα σε κάθε περιστατικό και η παράλειψη της ενήμερης συγκατάθεσης της οικογένειας.

 

Υποσπαδίας-Ενημερωτικό έντυπο για γονείς


Όλοι οι γονείς που προετοιμάζονται για την επέμβαση διόρθωσης του υποσπαδία του γιού τους πρέπει να ενημερώνονται για το τι να κάνουν πριν και μετά την εγχείρηση. Ένα ενημερωτικό έντυπο είναι πάντα απαραίτητο για πρακτικούς λόγους αλλά και ψυχολογικούς. Σας το προσφέρουμε να το τυπώσετε και να το μοιράσετε σε όποιον το χρειάζεται http://www.box.net/shared/dsccqsrme7